Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Своєчасна сплата єдиного внеску - відсутність штрафів

опубліковано 21 листопада 2019 о 16:46

Як інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, своєчасна сплата єдиного внеску упереджує виникнення заборгованості, нарахування штрафних санкцій та адміністративної відповідальності посадових осіб.

Нагадаємо, у разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 відсотків несплачених або несвоєчасно сплачених сум єдиного внеску. За несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум. На суму недоїмки з єдиного внеску нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення.

Також за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску, у тому числі авансових платежів, передбачена адміністративна відповідальність. Зокрема, якщо сума не перевищує 300 НМДГ, або 5100 гривень, – передбачено накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб-підприємців або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від 40 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне протягом року вчинення таких дій – від 150 до 300 НМДГ. Якщо сума несплати або несвоєчасної сплати більше 300 НМДГ – штраф від 80 до 120 НМДГ, за повторне протягом року вчинення таких дій – від 150 до 300 НМДГ.

Звертаємо увагу, що страхувальники-роботодавці зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом, яким є календарний місяць, гірничі підприємства - не пізніше 28 числа наступного місяця. Фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства зобов’язані сплачувати  за себе суму єдиного внеску не менше мінімального страхового внеску на місяць не пізніше 19 числа місяця, що настає за звітним кварталом.