Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фіскалізація готівкових операцій – ознака цивілізованих економік

опубліковано 09 серпня 2023 о 13:12

З 1 серпня вступають у дію норми ЗУ 3219, одна з яких передбачає  фінансову відповідальність за відсутність використання бізнесом РРО чи ПРРО під час готівкових розрахунків. Варто нагадати, що обов’язок  фіскалізувати готівкові операції передбачений для усіх суб’єктів господарювання ще з 1 січня 2022 року, окрім спрощенців 1 групи. Однак, у зв’язку їз воєнним станом, уряд тимчасово скасував для більшості підприємців штрафні санкції за невидачу фіскального чеку, у цей перелік не входять торгівці підакцизною групою товарів, валютних цінностей та надавачі послуг у сфері азартних ігор. Наразі уряд повністю повернув відповідальність за торгівлю без використання РРО. Тож тепер, щоб уникнути сплати штрафів, суб’єктам господарювання таки доведеться фіскалізувати кеш розрахунки.

До кого зі cуб’єктів господарювання та коли можуть бути застосовані фінансові санкції за порушення норм закону про застосування РРО обговорили  під час зустрічі начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик та голова Ради ТВ Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» в області Ігор Вінтонюк та Голова Центру Європейської інтеграції Геннадій Микитка.

Зокрема, як слушно зазначила начальник обласної податкової служби Ірина Столярик, фіскалізація це - звична практика європейських країн, яка насамперед є свідченням прозорої економіки, а отже чесного бізнесу. Саме тому проведення готівки через РРО чи ПРРО є вимогою часу.

Згідно законом 3219 за невидачу фіскального чеку доведеться сплатити штраф у розмірі від 25% до 150 % вартості реалізованого товару, розмір залежатиме від виду діяльності суб’єкта господарювання. Так, пояснюють в податковій, за перше порушення при продажу підакцизної продукції , валютних цінностей чи у сфері азартних ігор застосовують фінансову санкцію у розмірі 100 відсотків вартості реалізації, повторне ж порушення передбачає уже 15О відсотків вартості. Уже з 1 жовтня ц.р. такі ж штрафні санкції застосовуватимуть і до торгівців складною побутовою технікою, ювелірними виробами, товарами медичного призначення та лікарськими засобами. Дещо знижені ставки, а саме 25 відсотків за перше порушення та відповідно 50 відсотків за наступне сплатять за відсутність фіскального чеку решта категорій підприємців.

Уся необхідна інформація, яка потрібна платнику для реєстрації РРО чи ПРРО є на офіційному сайті ДПС в Івано-Франківській області та офіційних сторінках в соцмережах, також розміщена в усіх ЦОП, переконує Ірина Столярик. Окрім того, працівники податкової готові надавати індивідуальні консультації для усіх платників з питань застосування РРО та інших питань податкового законодавства.