Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Cпівпраця ТГ та податкової: в ГУ ДПС в Івано-Франківській області відбулася онлайн зустріч з керівниками територіальних громад

опубліковано 09 серпня 2023 о 17:38

Податкові новації, які запроваджені Законом України 3219, а також інші актуальні норми діючого законодавства обговорили на онлайн зустрічі представники Головного управління ДПС в Івано-Франківській області та тергромад краю, участь у заході також взяв виконавчий директор регіонального відділення Асоціація міст України Юрій Стефанчук. Він зазначив, що налагодження якісної та оперативної комунікації між податковою службою та територіальними громадами є вкрай важливим інструментом для досягнення спільних цілей, а це насамперед, ефективне наповнення місцевих бюджетів, а отже фінансування важливих соціальних потреб громад та забезпечення їх добробуту. Однак, як слушно зауважила начальник ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик, без високої податкової культури платника податків, впоратися з викликам сьогодення не можливо. Саме тому так потрібно доносити до платників необхідність працювати виключно в правовому полі, бути чесним перед собою та державою. “Ми повинні усвідомлювати: чесно сплачені податки сьогодні – це наша обороноздатність завтра. Для боротьби з російським агресором держава потребує значного фінансового ресурсу та нашої підтримки”, - додала очільниця служби.

Закон України № 3219 ніяким чином не збільшує податкове навантаження на платника податків, переконують податківці, а лише повертає на довоєнну систему оподаткування. Тобто, ті платники, які обрали чи перейшли на спец режим оподаткування за ставкою 2 відсотки, сьогодні повертаються на попередню сплату податків. Також відновлено для усіх тилових територій обов’язок сплати єдиного податку. Що ж до ЄСВ, то ФОП і надалі за себе може сплачувати його добровільно.

Також даним законодавчим документом повертається фінансова відповідальність до усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють готівкові розрахунки без застосування касових апаратів, виняток – спрощенці першої групи. І якщо до підприємців, які здійснюють торгівлю підакцизною продукцією, валютними цінностями чи працюють у сфері азартних ігор, торгують побутовою технікою, ювелірними цінностями, або ж медичними товарами чи лікарськими засобами, за невидачу фіскального чеку застосовується штрафна санкція у розмірі 100 відсотків за перше порушення та 150 відсотків за наступні, то для решти платників податків уряд навпаки знизив розмір штрафів. З 1 жовтня у випадку фіксування порушення, вони сплачуватимуть від 25 до 50 відсотків вартості проданого товару відповідно.

Постійного контролю як з сторони податкової служби, так і самих представників ТГ, вимагає сплата майнових податків, а також МПЗ. Тому у податковій закликають керівників тер громад допомагати податківцям в своєчасному інформуванні громадян, щодо їх податкових зобов’язань. Для достовірного нарахування податків, потрібно насамперед громадам провести інвентаризацію нерухомості та земельних ділянок, а також наголосити громадянам на необхідності укладання договорів на оренду землі в рамках правого поля.