Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За результатами роботи податкового аудиту Івано-Франківщини до бюджету уже надійшло 27,6 мільйонів гривень донарахувань

опубліковано 09 серпня 2023 о 12:58

Впродовж семи місяців року працівники податкового аудиту Головного управління ДПС в Івано-Франківській області провели 227 документальних позапланових перевірок суб’єктів господарювання юридичних осіб, результат – 64,3 мільйонів гривень податкових нарахувань за порушення застосування податкового законодавства. З них до бюджету платники уже сплатили 14,1 мільйони гривень.

Під пильним контролем податківців насамперед дотримання бізнесом норм чинного законодавства щодо сплати чи відшкодування податку на додану вартість. Як наслідок, з початку року упереджено відшкодування ПДВ на суму 21,9 мільйонів гривень, а ще зменшено від’ємне значення даного податку на 7 мільйонів гривень. Також податковий аудит “допоміг” деяким підприємствам зменшити збитки діяльності – податківці під час перевірок зменшили від’ємне значення податку на прибуток на 11,9 мільйонів гривень. 

Окрім позапланових перевірок, податківці провели також 618 фактичних перевірок, донарахування за якими склали 21,8 мільйоні гривень, до бюджету бізнес сплатив уже 13,5 мільйонів гривень штрафних санкцій.

В податковій службі нагадують, що у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України уряд з 24 лютого 2022 року ввів мораторій на проведення податкових перевірок. Однак, згодом згідно з ЗУ від 15 березня 2022 року № 2120-IX, Закону України від 12 травня 2022 року № 2260-IX мораторій частково скасовувався на певні види контрольних заходів – було дозволено проведення фактичних перевірок на підставі отриманої інформації від державних органів, органів місцевого самоврядування та письмового звернення громадян щодо не забезпечення розрахунків карткою, порушень розрахункових операції при торгівлі підакцизною групою товарів, завищенні цін, відновлено камеральні перевірки, документальні позапланові перевірки, які проводяться на звернення самого платника при припиненні ним діяльності, або ж у випадку отримання інформації, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями, чи валютної виручки за експортними операціями, також було надано дозвіл на проведення перевірок у випадку від’ємного значення з ПДВ більше 100,0 тис. грн. чи щодо бюджетного відшкодування податку.

Окрім того, в податковій службі інформують, що згідно з Законом України № 3219 від 30.06.2023 року уже з 1 серпня 2023 року частково скасовується мораторій ще на певні податкові перевірки. Тож тепер відновлено планові та позапланові документальні перевірки платників, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, організації та проведення азартних ігор чи надають фінансові, платіжні послуги.

Також проводитимуться позапланові документальні перевірки (згідно п.п.78.1.9 ПКУ), якщо подано скаргу на покупця щодо ненадання податкової чи акцизної накладної.

З 1 серпня будуть проводитись документальні перевірки щодо правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, пов’язані з припиненням юридичної особи або ФОП, або такі, що проводяться на звернення платника єдиного внеску.

.