Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування доходів іноземців, які зареєстровані у системі «Е-резидент»

опубліковано 11 квітня 2023 о 15:14

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що іноземець, який досяг 18 років та зареєстрований у системі «Е-резидент» є платником третьої групи спрощеної системи оподаткування без ПДВ сплачує податок 5 % доходу у рамках ліміту, встановленої для цієї групи, якщо перевищує ліміт, то в розмірі 15 % доходу. Податковим агентом «Е-резидента» є банк, у якому відкритий поточний рахунок платника єдиного податку третьої групи «Е-резидента». 

Нагадаємо, з 1 квітня 2023 року набрав чинності Закон від 6 жовтня 2022 року № 2654-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів». Цей Закон дозволяє іноземцям та особам без громадянства, які набули статусу електронного резидента та зареєструвалися фізичною особою-підприємцем, здійснювати підприємницьку діяльність та сплачувати податки в Україні без залишення країни проживання (перебування). Іноземець має право набути статус електронного резидента (е-резидента) після подання ним через інформаційну систему "Е-резидент" заяви про набуття статусу електронного резидента (е-резидента), його ідентифікації та надання кваліфікованих електронних довірчих послуг. 

Не можуть бути електронними резидентами (е-резидентами): 

- громадяни України; 

- іноземці, які мають право на постійне проживання в Україні чи є податковими резидентами України; 

- особи без громадянства; 

- особи, які отримують доходи з джерелом походження з України за товари, роботи, послуги (крім пасивних доходів); 

- особи, які є громадянами (підданими), резидентами або особами, місцем постійного проживання (перебування, реєстрації) яких є держави (юрисдикції), не включені до Переліку держав, громадяни або резиденти яких можуть набути статус електронного резидента (е-резидента).