Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про резерви наповнення місцевих бюджетів та податкову культуру платників йшлося на розширеній нараді в ОВА

опубліковано 11 квітня 2023 о 17:49

Для забезпечення в період війни стабільності та ефективності функціонування місцевих бюджетів важливо, щоб платники, які здійснюють діяльність в тилових областях, дотримувались податкової культури та своєчасно і в повному обсязі сплачували податки. Про це під час розширеної наради в обласній військовій адміністрації повідомила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик. Захід відбувся за участі голови Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук та голів територіальних громад.

«Завдяки спільній роботі податкової служби, територіальних громад та сумлінності більшості бізнесу області маємо виконання затверджених планів територіальних громад за січень-березень поточного року на рівні 110,2 відсотки, а це 2,3 мільярди гривень. Та попри це, продовжує Ірина Столярик, є ще досить резервів для збільшення надходжень до бюджетів».

За словами керівника податкової служби області, ефективність адміністрування місцевих податків і зборів починається від прийнятого органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок з того чи іншого виду місцевих податків і зборів. Зокрема, при прийнятті таких рішень слід встановлювати ставки для всіх передбачених типів об’єкта оподаткування, до прикладу для нарахування земельного податку слід враховувати категорію такої ділянки, для податку на нерухоме майно – клас будівель, а також необхідно переглянути та встановити адекватні ставки із туристичного збору. Також важливим є здійснення територіальними громадами якісного обліку землі і надання податковій службі інформації, яка є основою для нарахувань земельного податку та оренди за землю, зокрема щодо проведеної інвентаризації земель, діючих договорів оренди та укладених нових, надання відомостей щодо зміни власників тощо. Щодо коректного нарахування податку на нерухоме майно і його сплати, тут теж має проводитись спільна робота з податковою службою щодо відомостей, які містяться в Державному реєстрі речових прав. 

Не оминула Ірина Столярик й питання легалізації заробітної плати та дотримання мінімальних гарантій оплати праці в територіальних громадах і створення в громадах комісій з легалізації. На сьогоднішній день вже 44 територіальні громади долучились до боротьби з тіньовою зайнятістю та виплатою зарплати нижче мінімально встановленого рівня. 

Ще один акцент посадовець зробила на кампанії декларування доходів, отриманих громадянами в минулому році. Зокрема, звернула увагу, що в зв’язку з певним ажіотажем на ринку нерухомості, спричиненого війною, багато людей з інших областей винаймали або винаймають житло в нашій області. Відповідно у здавачів такого житла виникає обов’язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи і сплати відповідних податкових зобов’язань. Також нагадала про обов’язок подання декларацій особами, які надають послуги щодо обробітку земель, перевезень, репетиторства, фото- і відеозйомки та інших отриманих доходів.

В продовження теми пошуку резервів Ірина Столярик звертає увагу на важливості реєстрації та сплати податків релокованим бізнесом чи перехідниками з інших областей до бюджетів тих громад, на території яких вони здійснюють свою діяльність. 

На завершення посадовець зауважила, що лише спільні зусилля контролюючих органів та органів місцевого самоврядування в пошуку та виявленні резервів дадуть ефективний результат, а це: збільшення надходжень до бюджетів як області, так і держави в цілому, належне фінансування ЗСУ та соціальної сфери, а відтак і наближення перемоги над ворогом.