Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прикарпатці сплатили до бюджету понад 215 мільйонів гривень плати за землю

опубліковано 11 квітня 2023 о 15:07

За I квартал 2023 року до місцевих бюджетів Івано-Франківщини надійшло 215,8 млн грн земельного податку та орендної плати за землю, що на 67,9 млн грн більше, ніж торік. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Найбільші надходження плати за землю забезпечили юридичні особи, які перерахували 189,2 млн грн, що на 52,7 млн грн більше, ніж у I кварталі минулого року. Громадяни сплатили 26,6 млн грн земельного податку, а це на 15,2 млн грн більше відповідного періоду 2022 року. 

Нагадаємо, платниками земельного податку є власники землі та землекористувачі. Суб’єкти господарювання - юридичні особи самостійно розраховують суму земельного податку, яку зазначають в податковій декларації з земельного податку та подають її до податкового органу за місцем знаходження земельних ділянок. Податкове зобов’язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік юридичні особи сплачують за місцезнаходженням земельної ділянки щомісяця, протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця. 

Громадянам суми земельного податку нараховують контролюючі органи за місцем знаходження земельної ділянки. Сплатити суму земельного податку фізичні особи мають упродовж 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення. 

Платники земельного податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо нарахованої суми податку. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення – рішення.