Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як отримати довідку про відсутність заборгованості з податків і зборів розповіла на брифінгу заступник начальника податкової служби Івано-Франківщини Наталія Зікрата

опубліковано 22 листопада 2022 о 16:48

Якщо платнику податків потрібно отримати довідку про відсутність заборгованості з податків і зборів, йому потрібно подати до державної податкової інспекції заяву за формою згідно з додатком 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733. Про це зазначила на брифінгу заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата.

За словами посадовиці, таку заяву можна подати як особисто у паперовій формі, так і в електронній формі – через Електронний кабінет.

При цьому Наталія Зікрата звернула увагу, що в заяві обов’язково потрібно зазначити відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, та назву підприємства, установи чи організації, до якої подається така довідка. У разі відсутності таких даних – податковим органом надається відмова у наданні Довідки.

«Довідка про відсутність заборгованості формується податковим органом протягом 5 робочих днів та видається платнику за формою згідно з додатком 1 до Порядку №733, - зазначила заступник керівника обласної податкової та додала: - Отримати довідку платник податків може безпосередньо в податковому органі, або в електронній формі в Електронному кабінеті в меню «Вхідні/вихідні документи».

Крім цього, Наталія Зікрата звернула увагу, що Довідка надається безоплатно, а строк її дії становить 10 календарних днів з дати її формування, а Довідка за такою формою, в основному, надається органам або суб’єктам, що уповноважені на надання фінансової підтримки, зокрема компенсації, дотації, або для проведення закупівель за державні кошти, виділення бюджетного фінансування тощо.

Також посадовиця зауважила, що у разі подання платником заяви про надання Довідки про відсутність заборгованості у довільній формі, така заява відповідно до Закону України «Про звернення громадян» вважається зверненням, тому термін її розгляду становить не більше п’ятнадцяти днів від дня її отримання податковим органом, а для тих заяв, які потребують додаткового вивчення – не більше одного місяця від дня їх надходження.

Письмовий документ щодо стану розрахунків цього платника за податками, зборами органом ДПС також надається у довільній формі.