Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

При посвідченні договорів з продажу чи оренди нерухомості нотаріус має повідомити податкову службу

опубліковано 22 листопада 2022 о 14:33

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що нотаріус у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договорів з продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами має подавати щокварталу до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір. У такому ж порядку нотаріуси подають інформацію про посвідчення договорів дарування та інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину за місцем відкриття спадщини.

Така інформація включається до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку. Форма Податкового розрахунку та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 року № 773). 

Крім того, у разі вчинення нотаріусом нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості такий нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця. Повідомлення про нотаріальне посвідчення договорів оренди об'єктів нерухомості надсилаються державними та приватними нотаріусами до органів державної податкової служби у день посвідчення таких договорів.

Форма Повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 р. N 1242 «Про затвердження зразка повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості».