Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

15 червня останній день для подання заяви про перехід на спрощену систему оподаткування чи на іншу групу платника єдиного податку

опубліковано 09 червня 2021 о 13:08

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що 15 червня 2021 року, є граничним терміном для подання заяви про перехід на спрощену систему оподаткування чи на іншу групу платника єдиного податку.

Нагадаємо, що відповідно податкового законодавства юридична особа чи фізична особа-підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розділу ХIV Податкового кодексу України, та реєструється платником єдиного податку. Порядок переходу на спрощену систему оподаткування врегульовано ст. 298 ПКУ. Так, суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік. Форми заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунку доходу за попередній календарний рік затверджені наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 року  № 308.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб'єкта господарювання може бути здійснений платником за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб'єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в пункті 291.4 статті 291 ПКУ. Перехід на спрощену систему оподаткування платник податків може здійснити один раз протягом календарного року.

Звертаємо увагу, що у платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість у порядку, встановленому ПКУ, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає податок на додану вартість до складу єдиного податку (п. п. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).