Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Майже сотня студентів з Івано-Франківського НТУНГ, Херсонського державного аграрно-економічного університету, Хмельницького національного університету, Черкаського державного технологічного університету стали учасниками онлайн спілкування з податківцями

опубліковано 07 квітня 2021 о 13:48

Вчора відбулась онлайн-зустріч «Відкриття та розвиток власної справи», головним ініціатором якої виступила завідувачка кафедри підприємництва та маркетингу Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Ірина Перевозова. Тема зустрічі є надзвичайно актуальною, про що свідчить кількість бажаючих взяти в ній участь. Зокрема, в заході взяли участь студенти ІФНТУНГ, Херсонського державного аграрно-економічного університету, Хмельницького національного університету, Черкаського державного технологічного університету представники податкової служби області – заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата, начальник відділу інформаційної взаємодії ГУ ДПС Мар'яна Мороз та представники аудиторських компаній.

За словами заступника начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталії Зікратої: «До відкриття підприємницької діяльності необхідно підходити досить виважено, правильно підібрати вид діяльності, розробити бізнес-план, обрати форму оподаткування,  прорахувати доходи та витрати, в тому числі і на сплату податків і зборів, можливі ризики, врахувати чи обраний вид діяльності не підпадає під карантинні обмеження. Однак, якщо є оригінальна ідея або концепція, фінансові можливості – можна сміливо починати реєструвати свій бізнес».

Мар'яна Мороз розповіла учасникам зустрічі про процедуру відкриття власної справи, яка проходить досить швидко. Таку реєстрацію можна здійснити шляхом подання документів до Центрів надання адміністративних послуг, через нотаріуса, який є державним реєстратором, або ж більш сучасним методом - за допомогою онлайн сервісу «ДІЯ». Також зауважила, що реєстрація проводиться за зареєстрованим місцем проживання особи та навела перелік документів, необхідних для реєстрації, тощо. 

Під час заходу посадовець розповіла про діючі в Україні системи оподаткування. Навела різницю між загальною та спрощеною системами оподаткування як для фізичних осіб - підприємців, так і для юридичних осіб. Також зазначила, в яких випадках суб’єкти господарювання зобов’язані реєструватись платниками податку на додану вартість та хто зобов’язаний використовувати РРО (касові апарати) та розповіла про переваги програмних РРО.   

Також учасників цікавило питання перевірки свого бізнес-партнера. Мар'яна Мороз зауважила, що інформацію про наявність або відсутність заборгованості, перебування платника на обліку в податкових органах чи в стані припинення діяльності можна дізнатись в розділі «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» на сайті Територіальних органів ДПС в Івано-Франківській області. Також за словами посадовиці, на сайті можна переглянути інформацію про видані, призупинені чи анульовані ліцензії на право торгівлі підакцизними товарами. Крім цього, перевірити інформацію про контрагента можна в інтернет-мережі за наявністю публікацій про його діяльність або з Реєстру судових рішень щодо судових процесів тощо. 

Крім того, Мар'яна Мороз наголосила, що для зручності платників ДПС України розроблено чимало електронних сервісів. До прикладу, на сьогодні, щоб подати звітність до податкової служби чи скористатись іншими адміністративними послугами, необов’язково стояти в чергах, це можна зробити в режимі он-лайн через сервіс «Електронний кабінет платника». За допомогою цього сервісу можна сформувати та надіслати до органів ДПС електронні документи, у тому числі податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платниками окремих податків. Також платник може у режимі реального часу отримати доступ до особистої інформації, зокрема отримати відомості про суми отриманих доходів і утриманих з них податків, про стан поданої звітності та інше.