Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як повідомити податкову про зміну облікових даних розповіли в Рожнятівській ДПІ

опубліковано 11 вересня 2024 о 14:58

Однією з важливих тем, що розглядалися під час зустрічі начальника Рожнятівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Михайла Гирди з платниками податків, є необхідність своєчасного повідомлення громадянами податкової служби про зміну їхніх облікових даних за формою 5-ДР. 

Як зазначив Михайло Гирда, адреса та місце обліку платника податків є визначальними в багатьох випадках, передбачених Податковим кодексом, адже за податковою адресою платника податків контролюючими органами направляються податкові повідомлення – рішення, податкові вимоги або інші документи з питань адміністрування податків, зборів, платежів. А у разі якщо пошта не може вручити платнику податків документ у зв’язку з відсутністю за місцезнаходженням, незнаходження фактичного місцезнаходження платника податків або з інших причин, документ вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення. Наслідком недостовірності даних про місцезнаходження є неналежне виконання обов’язків фізичної особи щодо сплати податків, що в свою чергу може бути підставою для застосування контролюючими органами штрафів до таких платників податків.

Подати заяву за ф. № 5ДР та скановані копії документів потрібно протягом місяця після зміни облікових даних і зробити це громадяни можуть особисто до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання або до будь-якого контролюючого органу. Також для подання заяви за ф. № 5ДР громадяни можуть скористатися Електронним кабінетом платника або мобільним застосунком «Моя податкова». 

При заповненні Заяви за ф. № 5ДР в електронному вигляді, платник податків самостійно обирає Центр обслуговування платників, де бажає отримати документ, що засвідчує реєстрацію у ДРФО.

Крім цього, Михайло Гирда роз'яснив порядок реєстрації програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО), порядок нарахування та терміни сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та земельного податку, звернув увагу на важливості правильного заповнення платіжних інструкцій при сплаті податкових зобов’язань.

Також нагадав, що до 31 грудня п.р громадяни можуть скористатися правом на податкову знижку за витратами, понесеними у 2023 році та розповів процедуру подання декларації про майновий стан і доходи.