Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Отримати роз’яснення та провести звірку з майнових податків чи МПЗ можна в Галицькій ДПІ

опубліковано 03 червня 2024 о 14:21

Працівники Галицької ДПІ на постійній основі проводять зустрічі з платниками податків для роз’яснення норм податкового законодавства та можливостей використання електронних сервісів.

Фахівець податкової інспекції під час чергової зустрічі з відвідувачами Центру обслуговування платників розповіла про порядок нарахування та сплати податку на нерухоме майно, земельного податку та мінімального податкового зобов’язання. Податок нараховують органи податкової служби та надсилають платникам податкові повідомлення-рішення.

У поточному році громадяни сплачуватимуть податок на нерухомість за об'єкти за 2023 рік. Сплачувати податок зобов'язані лише фізичні особи, які володіють квартирами площею понад 60 кв. м або будинками площею понад 120 кв. м. Якщо є різні типи нерухомості, податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. м. Якщо у власності платника податку є житлова нерухомість, загальна площа якої перевищує 300 кв. м (для квартири) або 500 кв. м (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об'єкт.

Розмір податку встановлюється за рішенням сільської, селищної або міської ради залежно від місця розташування та типів нерухомості і не перевищує 1,5% від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, за 1 кв. м бази оподаткування (п. 266.5.1. Податкового кодексу України).

Для нарахування податку використовуються дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або оригінали відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Посадовець також надала роз'яснення щодо порядку нарахування та сплати земельного податку. Земельний податок нараховується на підставі даних Державного земельного кадастру або оригіналів відповідних документів платника податків, які підтверджують право власності або користування земельною ділянкою.

Ставки земельного податку встановлюються місцевими радами залежно від категорії земель та їх розташування. Максимальна ставка земельного податку не може перевищувати 3% від нормативної грошової оцінки землі, а для сільськогосподарських угідь - 1% (п. 274.1. ПКУ).

Крім того, фахівець роз’яснила про мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) для власників земельних ділянок. МПЗ – це мінімальна сума податку, яку зобов’язаний сплатити власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Мінімальне податкове зобов’язання встановлюється у розмірі не менше 0,05% (0,04% - у 2023) від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області. 

Нагадаємо, власники нерухомості, земельних ділянок зобов’язані сплатити податок на майно чи МПЗ протягом 60 днів з дня отримання повідомлення-рішення.  Крім того, платники мають право уточнювати розміри нарахованих податків та проводити звірку даних у Центрі обслуговування платників,  а також використовувати електронні сервіси для отримання інформації та сплати податків. Це сприяє зручності та прозорості у виконанні податкових зобов’язань.