Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Косівській ДПІ відбувся семінар

опубліковано 03 червня 2024 о 15:06

Про деякі особливості сплати податків та єдиного соціального внеску під час воєнного стану, електронні сервіси ДПС та інші податкові новації розповіла на семінарі начальник Косівської ДПІ Оксана Мельниченко.

Зокрема, Оксана Мельниченко нагадала, що підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування зобов’язані сплачувати єдиний податок, а от сплата єдиного внеску – на розсуд підприємця. При цьому вона зауважила, що не сплачуючи єдиний внесок підприємець не матиме страхового стажу для нарахування пенсії і докупити його в майбутньому він також не зможе.

Також керівник Косівської ДПІ розповіла про обов’язок підприємців - «єдинників» застосовувати РРО/ПРРО та платіжні термінали, поінформувала про розміри штрафів за порушення законодавства при здійсненні готівкових розрахунків та роз’яснила хто з платників має вести облік товарних запасів.

Значну частину семінару Оксана Мельниченко присвятила електронним сервісам ДПС. За словами посадовиці, завдяки електронному формату взаємодії,  платники мають змогу оперативно вирішити чимало питань.

Зокрема, у приватній частині Електронного кабінету та в мобільному застосунку «Моя податкова», платник має можливість відправити до будь-якого контролюючого органу листа в електронному вигляді (меню «Листування з ДПС»), доступу до особистої інформації, зокрема реєстраційних та облікових даних (меню «Облікові дані»), даних інтегрованих карток (меню «Стан розрахунків з бюджетом»), переліку отриманих документів та поданої звітності платника податків (меню «Вхідні/вихідні документи»), переглянути стан розрахунку з бюджетом (меню «Стан розрахунків з бюджетом»), надіслати запити на отримання інформації, заяви на реєстрацію платником окремих податків, отримати витяги з реєстрів та ін.

Також Оксана Мельниченко розповіла, що з 1 травня платники можуть в приватній частині Електронного кабінету отримати довідку про стан розрахунків з бюджетом за періоди з 2013 року, в розрізі платежів та з розрахунком пені (у разі несвоєчасно сплачених податкових зобов’язань). 

Крім цього, обговорили використання офіційних трудових відносин та оформлення трудового договору з найманими працівниками. Також нагадала присутнім про сплату майнових податків і зборів та погашення податкового боргу.