Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Усе про податкову знижку платникам податків Тлумацької громади

опубліковано 28 травня 2024 о 08:50

Працівники Тлумацької ДПІ при щоденному спілкуванні інформують громадян про чинні норми податкового законодавства. Зокрема актуальним зверненням до податківців на сьогодні є питання щодо алгоритму отримання та розрахунку податкової знижки на витрати, які громадяни здійснили торік.

Зокрема, начальник Тлумацької ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Микола Іванішин роз’яснив, що Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України. Також повідомив відвідувачам ЦОП, що якщо платник бажає скористатись правом на податкову знижку, то йому необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи разом із відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг). 

Також податківець перелічив витрати, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки за результатами 2023 року: За його словами, це - проценти, сплачені за користування іпотечним житловим кредитом, пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям, сума коштів, сплачених за навчання, страхові платежі, витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій; витрати на оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, суми коштів, сплачених у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу, витрати на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, орендна плата за житло внутрішньо переміщеною особою, витрати платника податку на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті тощо.

Громадяни, які бажають використати своє право на податкову знижку, наголошує начальник інспекції, податкову декларацію повинні подати до 31 грудня цього року. 

Акцентував Микола Іванішин увагу присутніх і на перевагах використання Електронного кабінету платника та мобільного застосунку «Моя податкова», за допомогою яких в режимі реального часу можна листуватися з податковою, дізнатися про наявність чи відсутність податкового боргу, подати податкову звітність, зокрема податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податки до бюджету. Однак, для електронного спілкування з органами ДПС необхідно мати кваліфікований електрони підпис, який можна отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів.