Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як реалізувати право на податкову знижку за навчання розповіли в Снятинській ДПІ

опубліковано 23 травня 2024 о 10:18

Скористатися правом на податкову знижку, зокрема й за витрати на навчання, громадяни можуть до кінця року. Про це розповів начальник Снятинської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Мирослав Остафійчук платнику податків під час чергової зустрічі. 

Так податківець зазначив, що при розрахунку податкової знижки враховуються витрати, понесені за навчання у закладах дошкільної позашкільної, загальної, середньої, професійної та вищої освіти за здобуття відповідної освіти за себе або члена сім’ї першого ступеня споріднення.

Водночас є декілька умов для отримання такої знижки: податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має присвоєний реєстраційний номер облікової картки платника податків, так само резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті; загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Податкового кодексу України. 

Що повернути частину витрат, каже Мирослав Остафійчук, потрібно насамперед подати до контролюючого органу декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня 2024 року, а також необхідно мати договір з навчальним закладом та усі квитанції про оплату, копії яких також додаються до декларації, як і копії документів, що посвідчують особу. Подати декларацію платник може через Електронний кабінет платника податків, мобільний застосунок “Моя податкова”, надіслати поштою або ж особисто в ЦОП.

І хоча до кінця року є ще час, зауважив Мирослав Остафійчук, слід пам’ятати - якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні роки не переноситься.