Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Богородчанські податківці провели «гарячу лінію» з питань декларування громадянами доходів та застосування підприємцями касових апаратів

опубліковано 12 квітня 2024 о 15:23

Начальник Богородчанської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Любов Грицак нещодавно провела «гарячу лінію» з питань та застосування підприємцями  РРО чи ПРРО. Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались платники податків.

 

Запитання: До якого терміну громадянин має подати податкову декларацію про майновий стан і доходи? 

Відповідь: Податковим кодексом України передбачено, що податкову декларацію про майновий стан і доходи подають: 

фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність – до 1 травня року, наступного за звітним; 

громадяни,у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації – до 1 травня року, наступного за звітним; 

резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. 

фізичні особи, які мають право на податкову знижку, – до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. 

 

Запитання: Чи потрібно завіряти печаткою банку роздруковану платіжну інструкцію, сформовану в електронній формі, для підтвердження понесених платником податку витрат на податкову знижку, якщо сплату здійснено дистанційно через банківський сервіс Приват 24? 

Відповідь: Ні, не потрібно завіряти печаткою банку, якщо роздрукована платіжна інструкція містить обов’язкові реквізити, визначені Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг. 

 

Запитання: Як підприємцю зареєструвати програмний РРО? 

Відповідь: Реєстрація програмного РРО здійснюється на підставі заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО. Така заява подається в електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій. 

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, має перебувати на обліку в податковій службі. Також на обліку має перебувати господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган шляхом подання повідомлення за формою № 20-ОПП. Крім того, якщо є наймана особа-касир, то суб’єкт господарювання повідомляє про сертифікати електронних підписів або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО.  

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та завантаження програмного забезпечення такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.