Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підприємці набувають нових навичок в Надвірнянській податковій інспекції

опубліковано 15 квітня 2024 о 11:49

В сучасному світі підприємництво стає джерелом інновацій та економічного зростання. У своїх відвідуваннях податкових органів підприємці шукають навички та знання,  які допоможуть полегшити ведення бізнесу. У цьому контексті податківці Надвірнянщини  радо діляться основними аспектами та новаціями податкового законодавства, ознайомлюють з доступними сервісами для виконання податкового обов’язку.     

Так, старший державний інспектор Надвірнянськї ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Андрій Стефуняк розповів підприємцям про ставки єдиного податку та єдиного внеску. Зокрема, зробив акцент на збільшенні з 1 квітня розміру мінімальної заробітної плати до 8000 гривень, від якої залежить сума мінімального страхового внеску, яку ФОП сплачує за себе чи за найманого працівника, і відповідно з квітня вона становитиме  1760 гривень. Ставки єдиного податку залишаються на рівні встановленому на 1 січня, не більше 302,8 грн для І групи платника ЄП та 1420 грн для ІІ групи платника ЄП. Також представник податкової зауважив, що якщо у них є наймані працівники, то один працівник їм обійдеться в мінімум 9760 гривень, що включає виплату мінімальної заробітною плати та єдиного внеску. Окрім того, роботодавець має утримати із зарплати працівника 18 % ПДФО та 1,5 % військового збору.

Також посадовець нагадав, що усі платники, які проводять з покупцями готівкові операції за товар чи послуги,  окрім платників єдиного податку І групи, мають застосовувати РРО або ПРРО. Зауважив Андій Стефуняк і на обов’язку підприємців забезпечити  розрахунок споживачів за товари платіжною карткою. Вимога для встановлення платіжних терміналів діє для платників, у населених пунктах з чисельністю більше 5 тисяч осіб.      

Виконати свій податковий обов’язок щодо подання звітності підприємці можуть не відвідуючи податкову, а скориставшись онлайн-сервісами ДПС, таких як Електронний кабінет платника чи мобільним застосунком Моя Податкова, який нещодавно став доступний не лише громадянам, а й ФОП.    

Крім того, посадовець розповів, що платники, як громадяни мають обов’язок  декларування до 1 травня минулорічних доходів, з яких не сплачені податки, а також мають право скористатись податковою знижкою до 31 грудня.  Нагадав і про обов’язок сплати майнових податків та мінімального податкового зобов’язання.