Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія, податкові знижки та електронні сервіси – всі деталі від Коломийської ДПІ

опубліковано 15 квітня 2024 о 13:20

Працівники Коломийської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області надають платникам консультації та практичну допомогу з питань застосування податкового законодавства. Нещодавно заступник начальника Коломийської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мирослава Бундзяк поінформувала, що громадяни, які мали неоподатковані доходи у минулому році, повинні задекларувати їх до 1 травня, а якщо бажають скористатись правом на податкову знижку, то декларацію слід подати не пізніше 31 грудня.   

За словами посадовиці, підлягають декларуванню доходи, які отримані від надання в оренду нерухомого майна, від продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, отримання спадщини чи подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення, доходи  з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався тощо.

Мирослава Бундзяк звернула увагу платників, що суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року. 

Також, заступник начальника Коломийської ДПІ інформувала хто з платників та за яких умов можуть скористатись правом на податкову знижку. За її словами, право на податкову знижку мають, лише ті  платники, які отримували доходи у вигляді заробітної плати або дивіденди по акціях, емітентом яких є юридична особа, що має статус резидента Дія Сіті. Податкова знижка надається, якщо були витрати на навчання, оплату допоміжних репродуктивних технологій, відсотки за іпотечним кредитом, отримання доступного житла, пенсійні внески на недержавне пенсійне забезпечення, внески на благодійність тощо. 

Посадовиця зауважила, що податкову декларацію платник може подати скориставшись Електронним кабінетом, який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації або через мобільний застосунок Моя податкова, чи надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або подати в центрах обслуговування платників за місцем своєї реєстрації.

Ще Мирослава Бундзяк розповіла учасникам про решту можливостей мобільного застосунку «Моя податкова», який можна завантажити на телефонні ґаджети, як на платформі Android, так й iOS. За словами заступниці, в електронних сервісах можна провести звірку щодо платежів до бюджету, дізнатись про наявність чи відсутність податкового боргу, переглянути податкові повідомлення-рішення, сплатити податки до бюджету, подати декларацію чи отримати інформацій про власні нараховані та виплачені доходи.