Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про сплату майнових податків, МПЗ та деклараційну кампанію розповіли працівникам Заболотівської лікарні

опубліковано 11 квітня 2024 о 16:41

Начальник Снятинської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мирослав Остафійчук завітав до Заболотівської лікарні з роз’ясненнями  працівникам податкового законодавства щодо декларування доходів, права на податкову знижку, сплати майнових податків та мінімального податкового зобов’язання. 

Зокрема посадовець розповів, що громадяни мають обов’язок  декларування до 1 травня минулорічних доходів, з яких не сплачені податки, а також мають право скористатись податковою знижкою до 31 грудня. Також проінформував у кого з платників виникає обов’язок подання декларації, хто звільнений, про сервіс, який спрощує подання декларації, а саме її перед заповнення та способи подачі декларації.    

Учасників зустрічі зацікавило питання повернення частини коштів з понесених витрат за навчання дітей та шлях і способи реалізації цієї можливості. Окрім того, цікавило питання  оподаткування земельних ділянок (паїв).  

Мирослав Остафійчук поінформував, що обов’язок сплати МПЗ покладається на власника земельної ділянки -  сільгоспугіддя чи її користувача, тобто юридичну особу, фізичну особу – підприємця, чи громадянина. Також посадовець додав, що якщо земельна ділянка передана в оренду, суборенду, емфітевзис або інше користування – МПЗ сплачують орендарі або користувачі такої земельної ділянки. Однак, тут є вимога: право на користування земельною ділянкою має бути належним чином зареєстроване, тобто між власником і орендарем має бути укладений договір і такий договір має бути зареєстрований в Реєстрі речових прав.  Якщо ж такого договору не буде, або він не буде зареєстрований у Реєстрі – МПЗ сплачуватиме орендодавець, тобто власник земельної ділянки. Зазначена вимога є особливо важливою для громадян, які здають свої паї в оренду.

Також керівник податкової інспекції нагадав і про сплату майнових податків та погашення боргів по них, адже вони є основою бюджету громади, з якої в подальшому фінансується інфраструктура на місцях та підтримка армії.

На завершення посадовець зауважив, що виконати свій податковий обов’язок щодо подання декларації з метою декларування доходів чи повернення частини коштів з понесених витрат на навчання, а також переглянути податкові повідомлення-рішення з майнових податків чи МПЗ громадяни можуть не відвідуючи податкову, а скориставшись онлайн-сервісами ДПС, таких як Електронний кабінет платника чи мобільним застосунком Моя Податкова.