Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про електронні сервіси та деклараційну кампанію розповіли в Косівській ДПІ

опубліковано 27 березня 2024 о 10:03

Під час зустрічі начальника Косівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Оксани Мельниченко з мешканцями Косівщини йшлося про електронні сервіси від податкової служби та обов’язок декларування минулорічних доходів та право громадян на податкову знижку. 

У ході зустрічі керівник інспекції розповіла, що підлягають декларуванню доходи, отримані від надання в оренду нерухомого майна, від продажу власної сільгосппродукції, отримання спадщини чи подарунка від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення, інвестиційний та іноземний доходи, інші доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався.

Задекларувати такі доходи, зазначила посадовиця, громадяни мають до 1 травня 2024 року, подавши декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції в електронному вигляді через Електронний кабінет платника або через мобільний застосунок «Моя податкова».

Оксана Мельниченко роз'яснила, що фізичні особи мають право отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році. Для цього до 31 грудня 2024 року включно необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. 

Також посадовець розповіла громадянам і про можливості електронних сервісів від ДПС, таких як Електронний кабінет платника або «Моя податкова», зокрема за їх допомогою, можна не лише подати декларацію чи іншу звітність, а й отримати інформацію про наявність чи відсутність податкового боргу, зробити звірку щодо об’єктів оподаткування з податку на нерухоме майно, земельного податку, отримати відомості про виплачені доходи  або інформувати органи ДПС про зміну даних за формою 5ДР (в тому числі реєстрацію зміни місця проживання).