Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бюджетний процес 2024 року обговорили чиновники Надвінянщини

опубліковано 27 березня 2024 о 10:22

Прогнозовані надходження до бюджету, пошук нових резервів та, відповідно, забезпечення фінансування соціально-економічних потреб громади обговорили на засіданні бюджетної комісії чиновники та податківці Надвірнянщини.

Зокрема, начальник Надвірнянської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Василь Гнатюк інформував присутніх про попередні прогнози податкових надходжень до бюджету за 1 квартал 2024 року та наголосив на важливості подальшого проведення спільної роботи щодо популяризації податкової культури в суспільстві та добровільної сплати податків.

Наразі, триває кампанія декларування доходів громадян, тож на думку податківця, керівники тер громад також повинні допомагати податковій службі в залученні платників до декларування, адже сплачений ПДФО є бюджетоформуючим для місцевих бюджетів. Актуальним залишається і напрямок роботи, зауважив Василь Гнатюк, скерований на зменшення податкового боргу. Особливу увагу слід приділити роботі з дрібними сумами заборгованості, яка числиться за багатьма платниками. Як наслідок, незначні на перший погляд борги створюють чималі “діри” в бюджеті.

Також дохідна частина бюджету формується за рахунок сплати майнових податків та МПЗ, відтак з метою належної та справедливої сплати податків необхідно провести якісну інвентаризацію земельних ділянок та об’єктів нерухомості, які знаходяться в межах тих і чи інших ТГ.

Принагідно, Василь Гнатюк інформував присутніх про збільшення розміру мінімальної заробітної плати, чергове підвищення якої відбудеться уже з 1 квітня, що в свою чергу, збільшить і податкові платежі, ставка яких і розраховуються від величини мінімальної зарплати. 

Також Василь Гнатюк резонно зауважив, що сьогодні кожен з нас, особливо в тилових областях, повинен  щодня пам’ятати, що в країні триває війна, а отже усі свої зусилля та роботу потрібно скеровувати на підтримку боєздатності країни, і починати слід насамперед з добровільної сплати податків.