Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Калущини провели робочі зустрічі з представниками територіальних громад

опубліковано 06 березня 2024 о 09:18

Про порядок декларування доходів, отриманих громадянами у 2023 році, сплату громадянами мінімального податкового зобов’язання за 2022 рік, податку на нерухомість та землю говорили податківці Калуської ДПІ з представниками Новицької та Верхнянської територіальних громад на нещодавно проведених зустрічах. 

Зокрема, начальник інспекції Лілія Прокопів звернула увагу, що декларування доходів та своєчасна сплата відповідних податків і зборів є конституційним обов’язком громадян та їх особистою підтримкою держави. Тому громадяни, які впродовж минулого року отримували доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, повинні відповідально віднестися до виконання свого обов’язку щодо декларування минулорічних доходів та до 1 травня 2024 року подати декларацію про майновий стан і доходи. 

За її словами, декларуванню підлягають доходи, які отримані від надання в оренду нерухомого майна, отримання спадщини чи подарунка від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення, доходи від особи, яка не є податковим агентом, від продажу власної сільгосппродукції тощо.

Також Лілія Прокопів наголосила, що суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року.  

Крім цього, посадовиця нагадала, що податкову декларацію платник може подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС «Електронний кабінет платника», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації, або надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення чи подати в центрах обслуговування платників за місцем своєї реєстрації. 

Також Лілія Прокопів розповіла, за яких умов громадяни можуть скористатись правом на податкову знижку, при цьому зазначила, подати декларацію на податкову знижку потрібно до кінця поточного року, тобто до 31 грудня 2024 року. 

Окрім того, присутні обговорили питання що стосуються порядку нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання, 

Зокрема, начальник Калуського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Марія Місюра звернула увагу, що у разі передачі громадянам земельних ділянок в оренду на підставі оформлених договорів оренди МПЗ розраховується не для фізосіб, а для тих, які використовують ділянки, і відповідно звітувати громадянам не потрібно. Громадянам, яким нараховано МПЗ повинні сплатити його протягом 60 календарних днів з дня вручення даного повідомлення-рішення.

Також податківці звернули увагу на необхідності вжиття заходів щодо скорочення податкового боргу з податку на нерухоме майно, відмінне від земельного податку та плати за землю.

На завершення зустрічі Лілія Прокопів ознайомила присутніх з можливостями електронного сервісу ДПС «Електронний кабінет платника» та безкоштовного мобільного застосунку «Моя податкова». За її словами, скориставшись цими сервісами можна в режимі реального часу провести звірку щодо платежів до бюджету, дізнатись про наявність чи відсутність податкового боргу, сплатити податки до бюджету та подати декларацію про майновий стан і доходи.