Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування минулорічних доходів розповіли в Снятинській ДПІ

опубліковано 05 лютого 2024 о 15:00

Про доходи, які підлягають обов’язковому декларуванню та подання декларації про майновий стан і доходи розповів на зустрічі з платниками податків начальник Снятинської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мирослав Остафійчук.

Як зазначив посадовець, з 1 січня по 1 травня 2024 року громадяни, які впродовж минулого року отримували доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, зобов’язані подати до податкових органів декларацію про майновий стан і доходи та до 1 серпня цього року сплатити суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації.

Подати податкову декларацію платник може особисто або уповноваженою на це особою, поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, або подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС Електронний кабінет або через мобільний застосунок «Моя податкова». 

Також податківець поінформував, що в Електронному кабінеті створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного передзаповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.  

Крім цього, Мирослав Остафійчук розповів як скористатися своїм правом на податкову знижку за понесеними у 2023 році витратами за навчання, сплату відсотків за іпотечним кредитом та, зокрема, для внутрішньо переміщених осіб за витратами на оренду житла. 

На завершення зустрічі керівник Снятинської ДПІ роз’яснив правила заповнення обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, а саме «Призначення платежу», «Код платника» та «Код фактичного платника» та наголосив на необхідності коректного заповнення усіх реквізитів для правильної ідентифікації платника податків.