Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Косівській ДПІ відбулась зустріч заступником Кутського селищного голови

опубліковано 05 січня 2024 о 11:49

Нещодавно старший державний інспектор Косівської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Катерина Крицкалюк провела зустріч з заступником Кутського селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Андрієм Василькевичем, під час якої обговорили новації податкового законодавства та шляхи виконання головного кошторису громади.

Зокрема, Катерина Крицкалюк поінформувала, що з 1 січня 2024 року збільшилися розміри єдиного податку та єдиного внеску, оскільки вони безпосередньо залежать від розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних громадян, прийнятих Законом «Про Державний бюджет України на 2024 рік».  Відтак, розмір єдиного податку для І групи (до 10% прожиткового мінімуму) з 1 січня 2024 року складає 302,80 гривень, для для ІІ групи (до 20% мінзарплати) - 1420 гривень, мінімальний страховий внесок з ЄСВ становить 1562 грн, а з 1 квітня 2024 року – 1760 гривень.  

За словами посадовиці, змінено також і граничні обсяги доходу для платників єдиного податку, а саме: І групи (167 МЗП) - 1 млн 185 тис 700 грн;  ІІ групи (834 МЗП) - 5 млн 921 тис 400 грн;  ІІІ групи (1167 МЗП) - 8 млн 285 тис 700 гривень.  

Посадовці обговорили питання наповнення бюджету громади, вжиття спільних заходів щодо залучення жителів громади до сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку та мінімального податкового зобов’язання, адже саме ці платежі є вагомими джерелами наповнення місцевої скарбниці. За словами Катерини Крицкалюк, у разі незгоди громадян з сумами до сплати є можливість провести звірку нарахування майнових податків. 

Також учасники зустрічі обговорили шляхи погашення податкового боргу та легалізації праці. 

Крім цього, Катерина Крицкалюк розповіла про електронні сервіси ДПС, зокрема мобільний застосунок «Моя податкова». За її словами, у застосунку можна отримати інформацію про адресу реєстрації та фактичне місце проживання, об’єкти оподаткування, обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР), стан розрахунків з бюджетом, надіслати запит на отримання відомостей про суми виплачених доходів, а також подати декларацію про майновий стан і доходи(податкова знижка).  

Також Катерина Крицкалюк розповіла про те, як скористатися своїм правом на податкову знижку, про заповнення поля «Призначення платежу» у платіжних інструкціях при сплаті податків і зборів, а також про реєстрацію і використання РРО/ПРРО.