Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкові новації інформують податківці Калуської ДПІ

опубліковано 04 грудня 2023 о 16:11

На черговій зустрічі з платниками податків заступник начальника Калуської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ольга Будзан розповіла про вимоги Закону України від 30.06.2023 №3219-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану" та про зміни в податковому законодавстві в зв’язку з його прийняттям. Як зазначила посадовиця, з 1 серпня п.р. відновлено обов’язок сплачувати єдиний податок для спрощенців 1 та 2 груп та відповідальність суб’єктів господарювання за порушення Закону України від 06.07.1995 року №265 "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг". Також з 1 серпня застосовуються штрафи та нараховується пеня тим платникам, які не подадуть чи несвоєчасно подадуть звітність про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб чи єдиного податку.

Також посадовиця розповіла про можливість громадян скористатися правом на податкову знижку. За словами Ольги Будзан, таке право виникає, у разі коли фізична особа сплачувала кошти на користь вітчизняних закладів освіти для компенсації вартості навчання; проценти за користування іпотечним житловим кредитом, страхові платежі за договором довгострокового навчання; здійснювала пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям, сплачувала лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, або сплачувала орендну плату за житло (для внутрішньо переміщених осіб). Водночас посадовиця звернула увагу, що подати декларацію про майновий стан і доходи за 2022 рік громадяни можуть до 31 грудня 2023 року.

Нагадала Ольга Будзан і про електронні сервіси ДПС, зокрема Електронний кабінет платника та мобільний застосунок «Моя податкова», за допомогою яких можна отримати відомості про отримані доходи, подати та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб, переглянути повідомлення-рішення на сплату майнових податків. Також наголосила на перевагах використання офіційно оформленої найманої праці та дотриманні законодавства при заповнення платіжних інструкцій при сплаті податкових зобов’язань.