Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Івано-Франківські податківці на семінарі роз’яснили платникам податків актуальні питання оподаткування

опубліковано 20 листопада 2023 о 11:15

Фахівці Івано-Франківської податкової інспекції нещодавно провели семінар для платників податків з актуальних питань податкового законодавства.

На семінарі начальник Івано-Франківської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Олександра Михайловська ознайомила суб’єктів господарювання з новаціями в оподаткуванні, запровадженими нормами Закону України №3219 та роз’яснила особливості застосування та функціональні можливості класичного та програмного касового апарату  платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки та ведення порядок обліку товарних запасів. Керівник податкової інспекції зазначила, з 1 жовтня 2023 року для торгівців відновлено відповідальність за порушення застосування касових апаратів. Зокрема, за невиданий фіскальний чек при проведенні розрахунків за готівку підприємець може сплатити від 25 відсотків до 150 відсотків вартості реалізованого товару. 

Крім того, присутнім надано роз’яснення з питань  подання декларації про майновий стан та доходи у зв’язку з отриманням права на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. За словами Олександри Михайловської до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).  Для отримання податкової знижки за 2022 рік платнику податку, необхідно подати до 31 грудня включно податкову декларацію про майновий стан і доходи. Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався  правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.  

Посадовець зауважила, що платники мають право подати таку декларацію засобами електронного зв'язку в електронній формі, що значно спрощує процедуру повернення коштів. Слід зазначити, що копії підтверджуючих документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, у тому числі при поданні декларації засобами електронного зв'язку в електронній формі, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Кодексом.

Посадовець також звернула увагу платників податків на необхідності правильного заповнення реквізитів на переказ податків і зборів в тому числі поля «призначення платежу» для недопущення помилок при їх  перерахуванні.

Учасникам семінару надано інформацію щодо переваг сервісу податкової служби «Електронний кабінет та можливості отримання відомостей про доходи в мобільному застосунку «Моя податкова». Олександра Михайловська звернула увагу присутніх, що у розділі «Мої дані» застосунку можна отримати інформацію про адресу реєстрації та фактичне місце проживання,  обʼєкти оподаткування,  обовʼязок сплатити суму грошового зобовʼязання (ППР).  

У розділі «Послуги» доступно направлення запиту на отримання відомостей про суми виплачених доходів, подання Податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка).   

У розділі «Повідомлення» доступні: відомості з Державного реєстру фізичних осіб, дані платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, інформація з ДРФО про джерела/суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку та військового збору.   

На завершення заходу платники податків отримали кваліфіковані відповіді з питань оподаткування.