Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Здійснюючи розрахунки з покупцями за готівку, підприємці зобов’язані використовувати РРО

опубліковано 15 листопада 2023 о 11:34

Фізичні особи – підприємці, у разі здійснення розрахунків з покупцями за товари чи надані послуги  за готівкові кошти, повинні використовувати РРО або ПРРО. Про це нагадала під час зустрічей з ФОПами начальник Калуської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Лілія Прокопів.  За її словами, такий обов’язок у підприємців виник ще з січня 2022 року. 

Також посадовиця зауважила, що платник має вибір який вид касового апарату використовувати: традиційний чи програмний, водночас розповіла про програмне забезпечення, яке пропонується платникам податків ДПС України.  

Крім того, нагадала платникам про відновлення відповідальності за порушення законодавства у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Також керівник Калуської ДПІ звернула увагу підприємців на дотримання трудового законодавства, зокрема належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками та виплати їм заробітної плати не нижче законодавчо встановленого рівня. 

Лілія Прокопів роз’яснила терміни сплати майнових податків та зауважила, що громадяни - власники землі та нерухомого майна, можуть переглянути повідомлення-рішення на сплату майнових податків за допомогою Електронного кабінету платника та застосунку «Моя податкова» та наголосила на правильному заповненні реквізитів поля «Призначення платежу» платіжної інструкції.