Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Коломийській ДПІ надають консультації платникам податків

опубліковано 04 вересня 2023 о 11:42

В Коломийській ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області ознайомлюють з іншими актуальними нормами податкового законодавства, зокрема із змінами, передбаченими дією Закону України №3219.

Зокрема, податківці інформували про відновлення обов'язку для усіх ФОП сплачувати єдиний податок, за платників, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України.  Також інформували про відновлення застосування до платників відповідальності за порушення податкового законодавства, правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Водночас надзвичайно актуальним питанням, яке розглядали під час зустрічі це використання РРО та відповідальність за не фіскалізацію розрахункових розрахункових операцій. Адже з 1 жовтня за невидачу фіскального чеку при готівкових розрахунках, застосовуватиметься штраф. Тож застосування РРО чи ПРРО є обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім спрощенців 1 групи. При цьому податківці звернули увагу, що законодавством дозволено не застосовувати РРО при здійсненні роздрібної торгівлі на території села та селища товарами (крім підакцизних товарів), за умови використання книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок та дотримання торгівцями інших норм,передбачених законодавством. 

Також акцентують увагу податківці і на відновленні з 1 серпня застосування штрафів за порушення встановленого порядку взяття на облік, у т.ч. за неподання ф. № 20-ОПП заяв за формами № 1-ОПП, № 5-ОПП та № 1-ОПН. За їхнє неподання самозайняту особу чекатиме штраф 340 грн, а на юрособу - 1020 грн, у разі не усунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року такі штрафи застосовуватимуться в подвійному розмірі.

Також під час зустрічі розглянули питання особливостей застосування мінімального податкового зобов’язання, майнових податків, права на податкову знижку та легалізації найманої праці.