Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО – індикатор чесного бізнесу. Податківці інформують підприємців ТЦ «Коралі» про обов’язок застосування касових апаратів

опубліковано 01 вересня 2023 о 15:29

В місті Яремчі податківці інформують підприємців ТЦ «Коралі» про обов’язок застосування РРО/ПРРО (касових апаратів) та відповідальність за не фіскалізацію розрахункових операцій. Так, під час зустрічі з бізнесом начальник Яремчанської ДПІ Юрій Вередюк інформував їх, що на сьогодні кожна послуга чи товар, проданий за готівку, має супроводжуватись фіскальним чеком. Така вимога діє ще з 1 січня 2022 року для усіх суб’єктів господарювання, окрім платників першої групи спрощеної системи оподаткування. Також посадовець зазначив, що використання бізнесом касових апаратів вказує на готовність дотримуватись законів, вести чесний облік і виконувати свої податкові зобов’язання. Також видача чеків покупцям підвищує довіру споживачів до їх бізнесу.  

При цьому, керівник податкової інспекції зауважує, що не дотримання цих правил може призвести до значних санкцій та штрафів. Зокрема, уже з 1 жовтня п.р. за непроведення фіскалізації або проведення її з порушеннями до торгівців застосовуватимуть штрафні санкції в залежності від кількості зафіксованих порушень та виду проданого товару, і становитиме від 25 відс. до 150 відсотків. 

Під час вибору касового апарату податківці рекомендують насамперед безкоштовний програмний реєстратор розрахункових операцій. Його можна завантажити на офіційному сайті ДПС України у банері “Програмні РРО” на будь-який наявний та зручний у користуванні гаджет – смартфон, планшет, ноутбук чи стаціонарний ПК. Також фахівці податкової служби інформували торгівців та готельєрів про спрощену форму фіскального чеку, яку запроваджено з 1 серпня 20023 року, що може значно полегшити облік для підприємців.

Окрім того, Юрій Вередюк роз’яснив, як роботодавцям, так і найманим працівникам, основні норми трудового законодавства та фінансові наслідки у випадку їх порушення, а також звернули увагу на необхідність сплати майнових податків та МПЗ. Окремо нагадав про право платників ПДФО на отримання податкової знижки від держави за певні види витрат.