Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці на Яремчанщині роз’яcнили платникам вимоги щодо платіжних терміналів, РРО, сплати туристичного збору та майнових податків

опубліковано 26 липня 2023 о 13:53

На зустрічі в.о. начальника Яремчанської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Степан Озорович проінформував платників про актуальні питання податкового законодавства, зокрема роз’яснив вимоги щодо застосування платіжних терміналів, РРО, сплати туристичного збору та майнових податків. 

Першочергово на заході посадовець звернув увагу на важливу інформацію щодо оподаткування ФОП, які займаються наданням туристичних послуг. «Туристичний сезон в розпалі і до нас приїжджають багато відпочивальників з інших областей. А сплата туристичного збору забезпечує стабільні надходження коштів для розвитку інфраструктури туристичного краю», - сказав Степан Озорович. Зокрема, нагадав, що ФОП, які приймають туристів виступають податковими агентами, і зобов’язані перерахувати туристичний збір до місцевого бюджету, оскільки вони збирають туристичний збір від своїх клієнтів – туристів, які є його платниками при заселенні у їхніх готелях, садибах.     

На заходів особливу увагу учасників привернула важлива зміна, що стосується платіжних терміналів. Адже починаючи з 2024 року, у населених пунктах, із чисельністю населення понад 5 тисяч осіб, потрібно обов’язково використовувати платіжні термінали. Такі нововведення зроблять безготівкові розрахунки більш доступними. Крім того, посадовець нагадав про вимоги застосування РРО та ПРРО для платників єдиного податку 2,3,4 груп та зауважив, що проведення торгівельної діяльності у сільській місцевості за умови дотримання певних норм законодавства можливе без РРО, однак із обов’язковим застосуванням Книг обліку розрахункових операцій та розрахункових квитанцій. 

Також учасники зустрічі отримали інформацію щодо порядку розрахунку та сплати податку на нерухоме майно і оподаткування земельних ділянок. При цьому посадовець зауважив, що громадянам майнові податки розраховує податкова служба і надсилає платникам податкове повідомлення-рішення, в якому буде вказано за яку нерухомість чи земельну ділянку нарахований податок, суму податку та реквізити рахунку на який необхідно сплатити платіж. Крім того, громадяни мають можливість переглянути повідомлення в Електронному кабінеті. Обов’язок громадян сплатити майнові податки впродовж 60 днів з дня отримання повідомлення-рішення.

Під час зустрічі також нагадав про декларування доходів, отриманих минуло річ, для тих хто ще не подав декларацію, і отримання податкової знижки громадянами, за понесеними витратами торік.

Зосередився посадовець і на питанні офіційного оформлення працівників у туристичному секторі. Оскільки виплата офіційної заробітної плати і сплата відповідних податків має теж важливий вплив на економіку туристичного краю. І тут роботодавці мають бути соціально відповідальними. Адже офіційне  оформлення працівників дозволяє забезпечити їм відповідні соціальні та медичні гарантії, окрім того податки із заробітних плат також можуть бути спрямовані на підтримку туристичної інфраструктури, збереження природних ресурсів, покращення сервісу.