Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Діалог з громадою: коломийські податківці інформують громадян та підприємців про оподаткування

опубліковано 25 липня 2023 о 13:24

Заступник начальника Коломийської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мирослава Бундзяк розповіла присутнім про низку важливих тем, включаючи податок на нерухоме майно, земельний податок, а також про останні нововведення – мінімальне податкове зобов’язання. Під час зустрічі також висвітлено питання декларування і отримання податкової знижки громадянами, та застосування бізнесом касових апаратів, платіжних терміналів і дотримання роботодавцями трудового законодавства.

Так учасники зустрічі отримали інформацію щодо порядку розрахунку та сплати податку на нерухоме майно, оподаткування земельних ділянок. При цьому зауважила, що громадянам майнові податки розраховує податкова служба і надсилає платникам податкове повідомлення-рішення, в якому буде вказано за яку нерухомість чи земельну ділянку нарахований податок, суму податку та реквізити рахунку на який необхідно сплатити платіж.  Громадяни ж мають сплатити податки впродовж 60 днів з дня отримання повідомлення-рішення.

Під час зустрічі керівник податкової інспекції також були розглянуті питання, пов'язані з розрахунком мінімального податкового зобов'язання. Зокрема пояснила кого стосується даний платіж і випадки, коли сплата цього податку є обов’язковою. 

Також на заході обговорювались важлива зміна, яка стосується платіжних терміналів. З 2024 року,  у населених пунктах, із чисельністю населення понад 5 тисяч осіб, буде впроваджено обов’язкове використання платіжних терміналів. Крім того, посадовець нагадала про правила та вимоги стосовно застосування РРО та ПРРО.

Важливість дотримання роботодавцями трудового законодавства та мінімальних гарантій в оплаті праці теж було акцентом зустрічі. Мирослава Бундзяк розповіла про роль забезпечення справедливих умов праці, захисту прав та інтересів працівників, виплату офіційної заробітної плати та вплив на надходження до бюджетів. 

Також посадовець нагадала про умови та вимоги для отримання податкової знижки і підкреслила, що своєчасна подача декларації та відповідних документів дозволить повернути частину коштів за навчання громадянам, які прагнуть здобувати нові знання та покращувати свої професійні навички.    

Учасники отримали рекомендації та цінні знання, які допоможуть їм дотримуватись законодавства, працювати в правовому полі та сприятимуть розвитку їх діяльності.