Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Коломийській ДПІ платникам податків розповіли про податкові новації

опубліковано 09 червня 2023 о 13:48

Під час зустрічі з платниками податків заступник начальника Коломийської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мирослава Бундзяк розповіла про основні зміни в податковому законодавстві, що стосуються діяльності підприємців - платників єдиного податку.

Зокрема нагадала, що застосування РРО платникам єдиного податку другої – четвертої груп є обов’язковим і всі підприємці такої системи оподаткування незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою або за допомогою платіжних карток зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО та повинні видавати фіскальні чеки покупцям. Однак, за словами посадовиці, ця норма закону не стосується «спрощенців» I групи та суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю в сільській місцевості, за умови дотримання ними певних обмежень, передбачених законодавством. Також посадовиця розповіла про переваги застосування ПРРО. 

Крім того, Мирослава Бундзяк нагадала про можливість громадянами до 31 грудня отримати податкову знижку, у разі здійснювання ними оплати за навчання чи сплати іпотечного кредиту тощо. 

Також розповіла про використання електронних сервісів ДПС України, зокрема про Електронний кабінет. Як зазначила Мирослава Бундзяк, Електронний кабінет ДПС України працює цілодобово в режимі реального часу та дозволяє платнику податків звітувати, отримувати довідки та необхідну інформацію, не відвідуючи Центри обслуговування платників. 

Водночас посадовиця зауважила, що ДПС постійно працює над вдосконаленням своїх сервісів. До прикладу, цьогоріч платники податків за допомогою нового сервісу ДПС «Калькулятор податку на майно», мають можливість самостійно здійснювати розрахунок сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю з фізичних осіб. Даний сервіс розміщено на вебпорталі ДПС у блоці «Е-СЕРВІСИ».

Також Мирослава Бундзяк звернула увагу на важливості дотримання вимог законодавства про працю, зокрема офіційного оформлення найманих працівників та легалізації заробітної плати.