Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Коломийській ДПІ відбулась зустріч з підприємцями

опубліковано 30 травня 2023 о 10:02

Нещодавно заступник начальника Коломийської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мирослава Бундзяк провела зустріч з підприємцями, під час якої розповіла про порядок застосування РРО, ПРРО та подання повідомлення за формою 20-ОПП.

Як зазначила посадовиця, платники єдиного податку 2,3,4 групи, які проводять готівкові розрахункові операції зобов’язані використовувати касові апарати. При цьому зазначила, що суб’єкти господарювання мають право обирати вид РРО для проведення розрахунків з покупцем: або класичний касовий апарат, або програмний РРО, в залежності від особливостей діяльності. Як альтернативу касовим апаратам, можна застосовувати програмний РРО – безкоштовний сервіс від податкової служби. 

За словами Мирослави Бундзяк, у порівнянні з класичними РРО при використанні  програмних РРО реєстрація чеків відбувається безпосередньо в ДПС, без інформаційного еквайра, простіше проводиться відкриття та закриття зміни, адже Z-звіт формується та реєструється в ДПС автоматично. Крім цього, ПРРО автоматично оновлюється та не потребує сервісного обслуговування. 

Також, заступник начальника Коломийської ДПІ розповіла як зареєструвати програмне РРО та як його використовувати при здійсненні розрахунків з покупцями. 

Крім цього розповіла, що платники зобов’язані повідомити податкову службу про всі наявні об’єкти оподаткування, чи ті об’єкти, що пов’язані з оподаткуванням. Для цього їм слід подати повідомлення за формою 20-ОПП. В даному документі зазначаються як власні, так і орендовані об’єкти, зокрема: магазини, кафе, земельні ділянки, нерухоме та рухоме майно, офісні, складські, виробничі приміщення, транспорт, місця продажу товарів тощо. 

Щоб повідомити податкову службу про об’єкти оподаткування, у платника податків є 10 днів з моменту його реєстрації як суб’єкта господарювання, якщо ж з’являється новий об’єкт, то про нього також необхідно інформувати впродовж 10 днів з моменту його появи. 

Подати форму 20-ОПП платники податків можуть в електронній формі за допомогою «Електронного кабінету платника». 

За словами Мирослави Бундзяк подання повідомлення 20-ОПП є ще й необхідною умовою для реєстрації ПРРО. 

На завершення зустрічі посадовиця звернула увагу на необхідності своєчасної та в повному обсязі сплати податкових зобов’язань, як основного джерела наповнення місцевих бюджетів.