Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про зміни в податковому законодавстві та його актуальні норми розповіли під час семінару надвірнянські податківці платникам податків

опубліковано 23 травня 2023 о 15:03

Хто із суб’єктів господарювання повинен обов’язкового у своїй діяльності використовувати касовий апарат, який механізм його реєстрації в органах ДПС, та зрештою, який касовий апарат обрати класичний чи програмний, розповіли учасникам семінару працівники Надвірнянської ДПІ.

Зокрема, начальник Надвірнянської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Василь Гнатюк вкотре зауважив, що здійснювати фіскалізацію операцій повинні усі суб’єкти господарювання, окрім першої групи спрощенців, які провадять торгівлю чи надають послуги за готівкові кошти. Не використовувати РРО можна лише у випадку, коли селищна рада відповідним рішенням  дає на це дозвіл, однак це не стосується торгівлі підакцизною групою товарів. Також податківець розповів присутнім про ряд переваг програмного РРО над класичним, а це насамперед ціна (в податковій службі програмне забезпечення надається безкоштовно), зручність та легкість в користуванні, а також багатофункціональність програми. 

Посадовець також поінформував присутніх про введення в дію нових бюджетних рахунків для сплати мінімального податкового зобов’язання, яке власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть у 2023 році. Крім того, керівник податкової інспекції нагадав, що з 1 квітня ц.р. діє новий порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. При цьому зауважив, що для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 1 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу».

Керівник податкової інспекції звернув увагу роботодавців на дотриманні ними вимог трудового законодавства, зокрема укладення договорів з найманими працівниками та виплати їм заробітної плати не менше мінімально встановленого законодавством рівня. Також Василь Гнатюк принагідно зауважив, що лише платники ПДФО мають право на отримання податкової знижки за понесені певні види витрат.

До речі, подати декларацію про майновий стан і доходи доволі зручно та легко через електронний кабінет платника податків. Окрім того, за словами податківця, через приватну частину можна також отримати довідку про доходи, переглянути розрахунки з бюджетом, зареєструвати програмний РРО та отримати повідомлення-рішення про сплату майнових податків.