Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Городенківські податківці провели «гарячу лінію» щодо застосування суб’єктами господарювання касових апаратів та декларування доходів, отриманих у 2022 році

опубліковано 11 травня 2023 о 13:48

В Городенківській податковій інспекції проведено телефонну «гарячу лінію» з питань застосування суб’єктами господарювання РРО чи ПРРО та декларування неоподатковуваних доходів, отриманих у 2022 році. 

На запитання платників відповідав начальник Городенківської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Руслан Колодій. 

Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались суб’єкти господарювання.  

Питання: Чи має підприємець на загальній системі оподаткування застосовувати касовий апарат на час воєнного стану? 

Відповідь: Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг), а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО за виключенням суб’єктів господарювання, яким дозволено проводити розрахункові операції з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій відповідно до чинного законодавства. 

Питання: Чи включаються до податкової знижки платника ПДФО благодійні внески, перераховані платником податку неприбутковим організаціям?

Відповідь: Законом України від 15 березня 2022 року  2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до Податкового Кодексу, зокрема, підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу доповнено новим п. 21.

Зокрема, за результатами 2022 року при реалізації права на податкову знижку відповідно до положень ст. 166 Кодексу до податкової знижки платника ПДФО у звітному податковому році включаються суми коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, які на дату перерахування (передачі) таких коштів та майна відповідали умовам, визначеним п. 133.4 ст. 133 Кодексу, у розмірі, що не перевищує 16 відс. суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

Питання: Чи варто скасовувати касовий апарат та реєструвати програмний РРО? 

Відповідь: Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання класичного касового апарату чи програмного РРО. Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний чи апаратний) для проведення реєстрації розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість традиційного касового апарату, реєстрацію касового апарату необхідно скасувати.