Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про електронні сервіси та актуальні питання щодо застосування податкового законодавства розповіли платникам податківці Коломийщини

опубліковано 10 травня 2023 о 13:01

Фахівці Коломийської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області на черговій зустрічі з платниками податків розповіли про актуальні питання податкового законодавства, зокрема порядок застосування РРО/ПРРО, зміни в заповненні реквізиту «Призначення платежу», переваги використання електронних сервісів ДПС тощо. 

Так, заступник начальника Коломийської ДПІ Мирослава Бундзяк розповіла присутнім про електронні сервіси ДПС України (https://tax.gov.ua) у блоці «Е-СЕРВІСИ». Таких сервісів за словами податківки немало і одним з них є «Електронний кабінет». Мирослава Бундзяк детально розказала про можливості Електронного кабінету, про те, що за допомогою цього сервісу можна не лише надіслати податкову декларацію, а й переглянути інформацію про розрахунки з бюджетом, отримати інформацію із загальнодоступних реєстрів та переглянути податкові повідомлення-рішення на сплату податку на нерухомість та земельного податку. 

Інший сервіс, який нещодавно введено в дію є «Калькулятор для обчислення сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». Він надає можливість громадянам самостійно здійснювати на вебпорталі ДПС розрахунок сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та плати за землю з фізичних осіб. Крім того, новий сервіс сприятиме підвищенню обізнаності громадян та якості сплати податку на нерухоме майно.  

При цьому посадовиця зауважила, що для входу «Електронний кабінет» необхідно мати електронний цифровий підпис. 

Також, податківка акцентувала увагу платників єдиного податку на обов’язковому застосуванні ними реєстраторів розрахункових операцій при проведенні готівкових розрахунків. Детально  роз’яснила про переваги використання програмних реєстраторів розрахункових операцій та необхідність запровадження платіжних терміналів при проведенні готівкових розрахунків.   

Мирослава Бундзяк звернула увагу і на зміни в заповненні реквізиту «Призначення платежу» в умовах дії міжнародного стандарту ISO 20022. Роз'яснила порядок нарахування мінімального податкового зобов'язання у 2023 році, розповіла про податкову знижку для громадян, підстави для її отримання та перелік документів, необхідних для підтвердження витрат.