Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про туризм, туристичний збір та актуальні норми податкового законодавства спілкувалися яремчанські платники та податківці

опубліковано 10 травня 2023 о 13:08

Яремчанщина – туристичний край, який завжди приваблював відпочивальників, вони охоче поселяються як у  великих готелях, так і в приватних садибах.  Тож, враховуючи наближення літнього туристичного сезону, начальник Яремчанської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області  Юрій Вередюк  зустрівся з місцевими платниками, щоб обговорити актуальні норми податкового законодавства, які регулюють даний вид діяльності.

Зокрема начальник інспекції нагадав присутнім, що фізичні особи, які надають послуги у сфері туризму на базі власного житла, сплачують податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків і 1,5 відсотки військового збору, згідно з поданою декларацією про майновий стан і доходи, а також є платниками земельного податку або орендної плати за землю. Також такі особи зобов’язані вести Книгу реєстрації, в якій зазначають дані про відпочивальників, час та дату прибуття й вибуття, а також суму отриманих коштів за надані послуги. 

Також Юрій Вередюк нагадав, що ФОП, яка надає послуги туризму, сплачує ставки податку відповідно до системи оподаткування на якій перебуває, а ще необхідно подати декларацію з туристичного збору та сплатити туристичний збір, адже в даному випадку саме вони виступатимуть податковим агентом. 

Окрім того, податківець нагадав, що фізичні особи-підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування 2-4 груп й надають послуги або здійснюють продаж товарів за готівку, повинні обов’язково застосовувати РРО.