Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Богородчанщині вкотре відбулась зустріч керівництва громади, податкової та платників податків

опубліковано 28 квітня 2023 о 11:15

Нещодавно начальник Богородчанської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Любов Грицак  прийняла участь у  черговій нараді з керівництвом Богородчанської територіальної громади та платниками податків.  

За словами Любові Грицак, мета подібних зустрічей – роз’яснити актуальні питання податкового законодавства, визначити коло проблемних питань, намітити шляхи їх вирішення, та як наслідок – налагодити тісну співпрацю між податковою службою, керівництвом громади та платниками податків. 

Найбільше питань, які виникали у платників, стосувалися оподаткування фізичних осіб. За словами Любові Грицак, чимало громадян з інших областей винаймали житло в нашому регіоні, відповідно у власників такого житла виникає обов’язок подання декларації про майновий стан і доходи. 

Крім того, при отримані у 2022 році доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі-орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою) орендодавець (громадянин - одноосібник) також має визначити свої податкові зобов’язання за результатами року у декларації та сплатити податок з доходів за своєю податковою адресою. 

Також посадовиця нагадала про обов’язок подання декларацій особами, які надають послуги щодо обробітку земель та перевезень. При цьому зазначила, що отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції доходи не є оподатковуваним доходом, якщо за 2022 рік їх сума сукупно не перевищує 78 тисяч гривень та продукції тваринництва не більше 325 тисяч гривень. Якщо сума отриманого доходу перевищує вказані розміри, то платник податків зобов'язаний відобразити суму такого перевищення в складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік і подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. 

Під час проведення зустрічі також надано роз’яснення стосовно декларування громадянами доходів у вигляді спадщини, дарунків, додаткового блага. 

Любов Грицак нагадала, що граничний термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік – не пізніше 1 травня 2023 року.