Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Верховинські податківці провели «гарячу лінію»

опубліковано 26 квітня 2023 о 13:20

В Верховинській податковій інспекції проведено гарячу телефонну лінію щодо деклараційної кампанії 2023 та застосування РРО, ПРРО платниками податків.

На запитання платників відповідала начальник ДПІ Оксана Ясінська.

Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались суб’єкти господарювання. 

Питання:Чи необхідно ФОП на загальній системі оподаткування застосовувати касовий апарат?

Відповідь: Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг), а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО за виключенням суб’єктів господарювання, яким дозволено проводити розрахункові операції з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій відповідно до чинного законодавства.

Питання: Чи необхідно реєструвати КОРО на програмний РРО?

Відповідь: Чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено реєстрації та використання книги обліку розрахункових операцій на програмний реєстратор розрахункових операцій.

Питання:Хто з громадян обов’язково має подати декларацію про отримані доходи?

Відповідь: Відповідно до норм розд. IV Податкового кодексу України обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні: 

- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів належать, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір тощо; 

- доходів від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів належать, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 01 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами; 

- іноземних доходів та в інших випадках, передбачених Податковим кодексом України.

Питання:Чи застосовується РРО при безготівкових розрахунках?

Відповідь:  У разі здійснення розрахунків у безготівковій формі реєстратори розрахункових операцій не застосовуються.

Якщо покупець в банківській установі сплатив на рахунок продавця кошти за товар чи послугу, зокрема, і готівкою через касу банку, то такий платіж не проводиться через РРО.

Якщо ФОП на єдиному податку приймає оплату через інтернет-еквайринг із застосування платіжних карт за допомогою платіжних систем, він зобов’язаний використовувати РРО.

Питання: Чи необхідно скасовувати касовий апарат та реєструвати програмний РРО?

Відповідь: Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання класичного касового апарату чи програмного РРО. Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний чи апаратний) для проведення реєстрації розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість традиційного касового апарату, реєстрацію касового апарату необхідно скасувати.

Питання:В який термін необхідно подати декларацію про майновий стан та сплатити податок?

Відповідь: Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених р. IV ПКУ (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації (п. 179.7 ст. 179 ПКУ). 

Пунктом 49.20 ст. 49 Кодексу передбачено, що якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Тобто 30 квітня (граничний строк подання) припадає на неділю, тому у цьому році спрацьовує «святково-вихідне» перенесення, передбачене вищезазначеною статтею Кодексу. Тож останнім днем подання буде вважатися операційний (банківський) день, який настає за вихідним/святковим днем. Якщо 1 травня буде ще й святковим днем, то подати декларацію можна буде до 02.05.2023 року включно. Якщо ні – до 01.05.2023 включно.