Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кому і у який термін потрібно подати декларацію про майновий стан і доходи? Інформують в Тлумацькій податковій

опубліковано 25 квітня 2023 о 15:56

Днями начальник Тлумацької ДПІ Микола Іванішин розповів відвідувачам ДПІ, хто має подати декларацію про майновий стан і доходи та які види доходів, підлягають обов’язковому декларуванню. 

За словами начальника ДПІ мають подати декларацію про майновий стан і доходи особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування та громадяни, які отримували доходи не від податкових агентів чи інші доходи, які підлягають декларуванню.

 

Посадовець повідомив, що Податковим кодексом України визначено види доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню саме:

- доходи, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнені від оподаткування (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності, нецільова благодійна допомога, додаткове благо);

- отримані доходи від особи, яка не є податковим агентом (спадщина, подарунки, доходи від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна);

- іноземні доходи.

Також Микола Іванішин зазначає, що у випадку бажання платника податків скористатися правом на отримання податкової знижки за певні види витрат, які були здійснені в минулому році, платнику також необхідно подати декларацію. Усі витрати, за якими передбачено відшкодування державою, слід підтвердити відповідними документами – договорами, чеками, чи відповідними актами наданих послуг та квитанціями про оплату тощо.

Щодо термінів, то Податковим кодексом України визначено подання декларації про майновий стан і доходи з метою декларування доходів – до 1 травня 2023 року, з метою отримання податкової знижки – до 31 грудня. Щодо строків сплати задекларованих сум, граничний термін – 1 серпня.

Для спрощення процедури подання декларації про майновий стан і доходи Микола Іванішин інформував про можливість скористатись новим сервісом Електронного кабінету платника «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Використання цього сервісу дозволить скоротити час і мінімізувати помилки при заповненні декларації.