Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пошук додаткових надходжень до бюджетів тергромад обговорили управлінці Коломийщини

опубліковано 18 квітня 2023 о 15:13

Відбулася робоча нарада міського голови Коломиї з старостами  сіл громади щодо обговорення подальшої співпраці та спільних заходів, скерованих на підвищення економічного розвитку громад в умовах війни. Участь в нараді взяла також заступник начальника Коломийської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Мирослава Бундзяк. Зокрема, податківець зауважила, що належне фінансування місцевих бюджетів можливе лише за умови беззаперечного дотримання платниками податків податкової культури, яка полягає насамперед в добровільній та сумлінній сплаті податків.

Основними бюджетоформуючими податками в структурі місцевих бюджетів є майнові податки та ПДФО. Тож податківці сподіваються на співпрацю з органами місцевого самоврядування у питанні популяризації деклараційної кампанії серед населення, з метою залучення до неї потенційних декларантів. Принагідно Мирослава Бундзяк нагадала присутнім, хто саме та які доходи повинен декларувати.

Окремо працівник податкової служби зупинилася на роз’ясненні такого податкового платежу як мінімальне податкове зобов’язання, адже коломияни цього року сплачуватимуть його вперше. 

Що ж до пошуку нових резервів наповнення бюджетів, то на думку Мирослави Бундзяк , слід зосередити увагу на належній інвентаризації земельних ділянок та об’єктів нерухомості, а також проводити активну роботу щодо скорочення податкової заборгованості як серед суб’єктів господарювання, так і населення, адже на перший погляд мінімальні борги у підсумку дають колосальні втрати для бюджету.

Також податківець радить представникам тергромад вести комунікацію з релокованим бізнесом, та під час зустрічей нагадувати їм про необхідність стати на облік саме за місцем здійснення їх діяльності, а отже й сплачувати податки до місцевих бюджетів. 

Насамкінець Мирослава Бундзяк запевнила присутніх у готовності податкової служби до співпраці з усіма органами місцевого самоврядування у питаннях ефективного наповнення бюджетів та консультаційної підтримки у сфері застосування податкового законодавства.