Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці обговорили з представникам Поляницької територіальної громади шляхи наповнення місцевих бюджетів та актуальні питання податкового законодавства

опубліковано 18 квітня 2023 о 14:43

Начальник Надвірнянської  ДПІ Василь Гнатюк і в.о. начальника Надвірнянського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Наталія Янко нещодавно провели  зустріч з начальником фінансового відділу Поляницької територіальної громади Ганною Бойчук, та іншими представниками цієї громади, на якій розповіли особливості декларування громадянами доходів та сплату майнових податків фізичними особами. 

Зокрема, учасники зустрічі обговорили необхідність проведення територіальними громадами інвентаризації земельних ділянок, майна та договорів оренди землі і надання Надвірнянській ДПІ інформації про власників земельних ділянок чи нерухомості, їх площі, орендарів для нарахування місцевих податків та плати за землю. 

Посадовці також акцентували увагу присутніх на кампанії декларування доходів, отриманих громадянами в 2022 році. Так податківці наголосили, що обов’язковому декларуванню підлягають доходи, з яких під час нарахування податок на доходи фізичних осіб не утримувався, а також доходи отримані від осіб, які не є податковими агентами, зокрема, від надання в оренду майна, продажу майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам тощо.   

Начальник інспекції зауважив, що багато людей з інших областей винаймали житло на Прикарпатті, відповідно у власників такого житла виникає обов’язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи і сплати податкових зобов’язань. Також нагадав про обов’язок подання декларацій особами, які надають послуги щодо обробітку земель, перевезень, та інших отриманих доходів. При цьому зазначив, що отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції доходи не є оподатковуваним доходом, якщо за 2022 рік їх сума сукупно не перевищує 78 тисяч гривень та продукції тваринництва не більше 325 тисяч гривень. Якщо сума отриманого доходу перевищує вказані розміри, то платник податків зобов'язаний відобразити суму такого перевищення в складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік і подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. 

Василь Гнатюк зауважив, що подати декларацію фізична особа може як особисто так і через Електронний кабінет з використанням спеціального кваліфікованого електронного підпису, отриманого у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.  

Крім цього, учасники заходу обговорили питання важливості дотримання роботодавцями вимог трудового законодавства, а саме на своєчасне укладення договорів з найманими працівниками та дотримання мінімальних гарантій оплати праці.