Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Косові податківці обговорили з керівником банку порядок заповнення платіжних документів на сплату податків та декларування минулорічних доходів

опубліковано 24 березня 2023 о 15:35

Начальник Косівської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Оксана Мельниченко нещодавно провела зустріч з представниками Івано-Франківського відділення №34 АТ Комерційний банк «Приватбанк», на якій розглянули порядок заповнення платіжних документів платниками на сплату податків та декларування громадянами доходів за минулий рік. 

Посадовець зазначила, що для того, щоб сплачена сума вірно відобразилася в інтегрованих картках платника податків, необхідно чітко дотримуватися вимог наказу Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року №666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів» із змінами. У цьому порядку в доступній формі описано як правильно заповнювати поле платіжного документа «Призначення платежу». І тому при прийнятті платежів у касах банківських установ необхідно звернути увагу на заповнення поля платіжного документа «Призначення платежу», а в разі невірного заповнення платником податку надати йому пам’ятку, яка допоможе все вірно зазначити. Також Оксана Мельниченко звернула увагу, що в разі некоректного заповнення цього поля сплачена сума буде обліковуватись окремо, як нез’ясована, а в інтегрованій картці може виникнути податковий борг, на який буде нараховано пеню та штрафні санкції відповідно до чинного законодавства.

Крім того, Оксана Мельниченко розповіла присутнім, про деклараційну кампанію. Зокрема зазначила посадовець, що громадяни, які отримали в 2022 році доходи, які підлягають декларуванню, зобов’язані подати до 1 травня 2023 року декларацію про майновий стан і доходи. За її словами декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг. 

Також за допомогою Електронного кабінету платники податків можуть подати до контролюючого органу податкову звітність, зареєструвати програмний РРО, дізнатись про стан розрахунків з бюджетом.