Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Яремчанської ДПІ провели зустріч з підприємцями - спрощенцями

опубліковано 24 березня 2023 о 15:01

Про важливість сплати податків та новації у податковому законодавстві для підприємців – спрощенців розповів на зустрічі з представниками малого бізнесу начальник Яремчанської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Юрій Вередюк.

Як зауважив посадовець, незважаючи на надані законодавством пільги щодо сплати єдиного податку та єдиного внеску, кожен підприємець повинен усвідомлювати, що сплачені ним податки є внеском не лише в розвиток своєї територіальної громади та країни вцілому, але й підтримкою української армії. Тому, рекомендував платникам податків бути відповідальними та сумлінно сплачувати податки, а у разі наявності заборгованості – вжити заходів щодо якнайшвидшого її погашення.

Юрій Вередюк нагадав, за яких умов підприємці можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування, та який порядок зміни групи єдиного податку  чи переходу на іншу систему оподаткування.

Крім цього, посадовець поінформував про необхідність застосування підприємцями спрощенцями 2-4 груп РРО чи ПРРО, зокрема тих, які здійснюють торгівлю підакцизними товарами, складною побутовою технікою та здійснюють продаж товарів за готівку. Водночас звернув увагу на умови, за яких підприємці можуть проводити торгівлю без РРО, але з використанням КОРО.

Також Юрій Вередюк розповів про порядок нарахування мінімального податкового зобов’язання для тих підприємців, які мають у власності або орендують земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Розповів керівник Яремчанської ДПІ і про кампанію декларування доходів, отриманих громадянами у 2022 році. Зокрема, поінформував, які доходи підлягають обов’язковому декларуванню, яка ставка застосовується при оподаткуванні доходів, які терміни подання декларації і терміни сплати нарахованого податку.  

Також звернув увагу на те, що громадяни можуть повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати, скориставшись правом на податкову знижку.   Як зауважив посадовець, подати декларацію про майновий стан і доходи громадяни можуть не лише особисто, але й в електронному вигляді через Електронний кабінет платника.

Крім цього, Юрій Вередюк рекомендував активно використовувати електронні сервіси ДПС, які розроблені для допомоги платникам податків у веденні бізнесу.