Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Тлумацькій ДПІ проведено «гарячу лінію» щодо подання громадянами податкових декларацій про доходи

опубліковано 21 березня 2023 о 14:23

В Тлумацькій ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області відбувся сеанс зв’язку «гаряча лінія» щодо подання громадянами податкових декларацій про доходи та застосування програмних РРО фізичними особами-підприємцями. На запитання платників податків відповідав начальник Тлумацької ДПІ Микола Іванішин. Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались суб’єкти господарювання.

Запитання: Чи потрібно громадянину сплачувати податок на доходи фізичних осіб у разі продажу легкового автомобіля іншій фізичній особі? 

Відповідь: Податок потрібно сплачувати у разі продажу другого або третього об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла, або мопеда. Продаж одного з цих транспортних засобів протягом року не оподатковується податком на доходи фізичних осіб. 

Запитання: Чи подавати податкову декларацію громадянам, які отримали міжнародну допомогу під час війни?

Відповідь: Громадяни, які скористалися правом захисту в інших країнах світу та отримали міжнародну допомогу під час війни мають подати податкову декларацію за 2022 рік. 

Фізичні особи – платники податків – резиденти України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, допомогу, отриману від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність, декларують як іноземні доходи, при цьому податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум не визначають та не сплачують. Тобто, зазначають лише отримання таких коштів як дохід без податку та збору.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». 

Запитання: Чи мають фізичні особи-підприємці застосовувати касові апарати на період дії воєнного стану? 

Відповідь: Відповідно до діючого законодавства суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані їх проводити на повну суму покупки (надання послуги) через реєстратори розрахункових операцій або програмні РРРО. Не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримають кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами (IBAN) та платники єдиного податку 1 групи. 

Запитання: Як підприємцю зареєструвати програмний РРО? 

Відповідь: Реєстрація  програмного РРО здійснюється на підставі заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО. Така заява подається в електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій. 

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, має перебувати на обліку в податковій службі. Також на обліку має перебувати господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП. 

Крім того, якщо є наймана особа-касир, то суб’єкт господарювання повідомляє про сертифікати електронних підписів або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО. 

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та завантаження програмного забезпечення такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.