Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Снятинщині податківці розповіли підприємцям про сплату майнових податків та декларування доходів за минулий рік

опубліковано 15 березня 2023 о 14:45

Начальник Снятинської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мирослав Остафійчук нещодавно провів зустріч з фізичними особами – підприємцями Снятинської та Заболотівської територіальної громади. 

Керівник податкової інспекції наголосив присутнім, що в поточному році власникам або користувачам земельних ділянок  потрібно сплачувати мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік. Податківець розповів як розрахувати мінімальне податкове зобов’язання та за які земельні ділянки його потрібно буде сплачувати, при цьому зауважив, що громадянам цей платіж буде нараховувати податкова служба. За його словами сплата податку поширюється на власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані за межами населених пунктів. Не повинні сплачувати податок власники земельних ділянок у населених пунктах чи дачних  та садових кооперативах. 

Під час заходу присутні також обговорили порядок сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, проведення звірки платниками податків щодо об’єктів оподаткування. З електронними сервісами ДПС платників податків ознайомив Мирослав Остафійчук та зауважив, що за допомогою сервісу «Електронний кабінет податків» суб’єкти господарювання та громадяни можуть подавати звітність, зареєструвати програмний РРО, отримати довідки та іншу необхідну для платника податків інформацію щодо сплати земельного податку та податку на нерухоме майно.

На завершення заходу посадовець наголосив, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році та розповів які доходи підлягають обов’язковому декларуванню. Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2023 року, в якій розраховується сума податку на доходи фізичних осіб та військовий збір, що підлягає сплаті до бюджету. У той же час в рамках кампанії декларування доходів громадяни можуть отримати і податкову знижку за понесені  витрати у 2022 році. Для повернення надміру сплаченого податку необхідно до 31 грудня 2023 року подати податкову декларацію про доходи і майновий стан та документи, які підтверджують витрати.