Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На семінарі в Долинській ДПІ платникам податків розповіли про новації податкового законодавства

опубліковано 15 березня 2023 о 13:58

На нещодавно проведеному семінарі, начальник Долинської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Олена Байко розповіла присутнім суб’єктам господарювання про основні зміни податкового законодавства.

Зокрема поінформувала, що для підприємців – загальносистемників змінено термін подання річної декларації. Цього року вони повинні відзвітувати про свою діяльність до 1 травня. Також за словами посадовиці, до 1 травня повинні подати декларацію про майновий стан і доходи особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, підприємці, які в 2022 році отримували доходи, які підлягають оподаткуванню та не пов’язані з підприємницькою діяльністю, а також громадяни, у разі отримання доходів не від податкових агентів, спадщини не від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення чи інші доходи, які підлягають декларуванню.

Олена Байко розповіла про ставки, які застосовується при оподаткуванні доходів і терміни сплати нарахованого податку.

Також поінформувала, що громадяни можуть повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати минулого податкового року, скориставшись правом на податкову знижку.  

За словами Олени Байко, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено положеннями статті 166 Податкового кодексу України. Зокрема, повернути частину ПДФО можуть громадяни, які сплачували протягом року за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення, проценти за іпотечним житловим кредитом, суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї, на будівництво (придбання) доступного житла, оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини, переобладнання транспортного засобу, допоміжні репродуктивні технології. При цьому зауважила, що правом на податкову знижку громадяни можуть скористатися упродовж усього 2023 року. 

Також керівник Долинської ДПІ розповіла про порядок розрахунку, звітування та терміни сплати мінімального податкового зобов’язання, яке повинні вперше у 2023 році сплачувати суб’єкти господарювання, які мають сільськогосподарські землі або орендують їх у громадян.

Крім цього поінформувала про застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку II-IV груп та необхідності застосування платіжних терміналів у населених пунктах, чисельність жителів в яких перевищує 25 тис. осіб.  

На завершення зустрічі Олена Байко наголосила на необхідності роботодавців дотримуватись вимог трудового законодавства, зокрема  належно оформляти трудові відносини з найманими працівниками та виплачувати заробітну плату не нижчу мінімального розміру.