Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці розповіли на семінарі платникам Рожнятівщини про новації податкового законодавства

опубліковано 30 січня 2023 о 11:41

Про основні новації податкового законодавства на семінарі розповів платникам податків начальник Рожнятівської ДПІ Михайло Гирда.

Зокрема посадовець поінформував присутніх про розміри єдиного податку та єдиного внеску, які сплачуватимуть підприємці – спрощенці у 2023 році. Водночас наголосив на важливості сплати податкових зобов’язань в умовах воєнного стану. Посадовець зауважив, якщо підприємець приймає рішення про несплату єдиного внеску на час воєнного стану, він повинен врахувати, що страховий стаж за такий період не враховуватиметься.

Також начальник інспекції розповів, що у 2023 році власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання за свої земельні паї сільськогосподарського призначення. За словами посадовця, якщо земельна ділянка не перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати мінімальне податкове зобов’язання доведеться її власнику, у кого ж є офіційний договір оренди – за того сплачувати має орендар. Не будуть сплачувати цей податок власники земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах. Громадянам МПЗ нараховуватиме податкова служба, суб’єкти господарювання обчислюють суму податку самостійно. Водночас посадовець зауважив, що попри запровадження МПЗ, нарахування земельного податку залишається чинним та нагадав, що у разі виявлення розбіжностей в податкових повідомленнях – рішеннях нарахованих сум земельного податку за 2022 рік громадяни можуть провести звірку.

Під час зустрічі Михайло Гирда усім присутнім нагадав, що до 1 березня 2023 року триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яка розпочалась 1 вересня 2021 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в порядку, строки і розмірах, встановлених Кодексом. 

Посадовець нагадав, що скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним  декларуванням можуть фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до цього Кодексу є чи були платниками податків. 

Також посадовець наголосив щодо зобов’язання подати податкову декларацію про майновий стан і доходи,  фізичним особам, які отримали неоподатковані доходи у 2022 році.

На завершення заходу Михайло Гирда розповів про електронні сервіси ДПС, а також нагадав, що для оперативної комунікації податкової служби з  громадськістю і бізнесом функціонує електронна скринька комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Івано-Франківській області за адресою if.ikc@tax.gov.ua.