Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про які зміни в податковому законодавстві необхідно знати громадянам: діалог податківців та платників податків Долини

опубліковано 27 січня 2023 о 11:37

Про зміни в податковому законодавстві, які набрали чинності уже з 1 січня 2023 року та попередні діючі норми податкового законодавства обговорили у форматі робочої зустрічі начальник Долинської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Олена Байко з відвідувачами ЦОП.

Насамперед, Олена Байко ознайомила присутніх з тим, що в 2023 році платники вперше сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання за власні земельні частки (паї). Однак, якщо власник земельної ділянки здає її в оренду та має офіційне підтвердження (договір оренди), то МПЗ за нього сплачуватиме орендар. Проте у випадку, коли земельна ділянка не перебуває в офіційній оренді – сплачувати МПЗ доведеться її власнику. 

 

Також Олена Байко зазначила, що обов’язок сплати мінімального податкового законодавства поширюється не на всіх землевласників, а лише на власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані за межами населених пунктів. 

Закцентувала податківець і на необхідності сумлінної сплати громадянами майнових податків. До речі, уже з минулого року платники можуть переглянути усі сформовані повідомлення-рішення за такими податками в Е-кабінеті платника – у них будуть зазначені не лише суми платежу, а й механізм його розрахунку та об’єкти оподаткування.

Окремою темою діалогу стала щорічна кампанія декларування доходів громадян, згідно з якою усі, хто отримав торік неоподатковані доходи повинні задекларувати їх та сплатити податкові зобов’язання – ПДФО та військовий збір. Однак подати декларацію можуть також і ті громадяни, які претендують на отримання податкової знижки за понесені в 2022 році витрати. 

До 1 березня 2023 року громадяни можуть скористатися також правом на податкову амністію – легалізувати неоподатковані в минулому році статки за зниженою податковою ставкою одноразового збору. 

Також Олена Байко нагадала громадянам про їхнє право на офіційне працевлаштування, для реалізації якого роботодавець зобов’язаний укласти офіційну трудову угоду з працівником та сплачувати усі необхідні податкові збори. Лише чесні трудові відносини є запорукою соціального захисту для найманого працівника, підкреслила податківець.

Насамкінець зустрічі Олена Байко запевнила присутніх у готовності податківців співпрацювати з сумлінними платниками, надавати за необхідності їм консультаційну підтримку та допомогу, а також звернула увагу на перевагах спілкування з податковою службою в режимі онлайн – за допомогою електронних сервісів ДПС України.